Posts Tagged :

RODO

MGS LAW prowadzi warsztaty RODO dla Pracodawców Pomorza

Z przyjemnością informujemy, że w dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie warsztatowe dla członków organizacji Pracodawcy Pomorza, dotyczące wybranych aspektów, związanych z regulacją RODO dla przedsiębiorców. Warsztaty w imieniu Kancelarii MGS, poprowadziły adw. Agnieszka Cwalina-Kowalewska- adwokat i partner Kancelarii oraz radca prawny Anna Eliszewska. Spotkanie dotyczyło zagadnień takich jak: Inspektor ochrony danych osobowych zastąpi ABI. Zgody i klauzule informacyjne w kontraktach handlowych. Kodeksy postępowania i certyfikacja…

read more

Przetwarzanie danych osobowych na podstawie powierzenia w świetle RODO – część I

Powierzenie przez administratora przetwarzania danych osobowych jest działaniem rozpowszechnionym w praktyce obrotu gospodarczego. Trudno znaleźć administratora danych osobowych, który nie powierzyłby przetwarzania danych choćby jednemu podmiotowi, zwłaszcza że jest to nieodzowny element korzystaniu z tzw. usług outsourcowanych. Zlecanie podmiotowi zewnętrznemu świadczenia usług call center, księgowych czy kancelaryjnych nieodzownie wiąże się z powierzeniem takiemu usługodawcy przetwarzania danych osobowych powierzonych przez administratora. Obecna ustawowa regulacja powierzenia…

read more

Prawo do bycia zapomnianym z punktu widzenia administratora danych

Prawo do bycia zapomnianym z punktu widzenia administratora danych Unijne ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) przewiduje wprost uprawnienie, które dotychczas nie było bezpośrednio wyartykułowane w przepisach unijnych – prawo do usunięcia danych, tzw. prawo do bycia zapomnianym. Na pierwszy rzut oka administratorzy danych mogą uznać je za całkowicie nowe uprawnienie, jednak tak naprawdę Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w 2014 roku orzekł, że wynika ono już z przepisów…

read more

Rejestry czynności przetwarzania danych osobowych – kto i w jaki sposób będzie musiał je prowadzić?

Rejestry czynności przetwarzania danych osobowych – kto i w jaki sposób będzie musiał je prowadzić? System rejestrowania u GIODO zbiorów danych osobowych, funkcjonujący według obecnych przepisów ustawy o ochronie danych osobowych, po rozpoczęciu stosowania unijnego ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), tj. od dnia 25 maja 2018 roku, nie zostanie utrzymany. W miejsce obowiązku rejestracji zbiorów administratorzy danych, a także ich przedstawiciele i podmioty przetwarzające będą…

read more

Nowa rzeczywistość administratorów danych – od wejścia w życie RODO dzieli nas tylko kilka miesięcy

Unijne ogólne rozporządzenie o ochronie danych (tzw. „RODO”) wejdzie w życie w państwach członkowskich Unii Europejskiej 25 maja 2018 roku. Przepisy rozporządzenia będą stosowane w Polsce i w pozostałych krajach UE bezpośrednio, co w praktyce oznacza, że nie wymaga ono implementacji – podstawą praw i obowiązków wynikających z przedmiotowych przepisów będzie sam akt unijny, a nie ustawodawstwo poszczególnych państw członkowskich. RODO z pewnością będzie rewolucją dla administratorów…

read more

2018 rokiem zmian dla przedsiębiorców

Od przyszłego tygodnia na naszym blogu rozpoczynamy cykl artykułów z nowej z nowej serii:  „2018 rokiem zmian dla przedsiębiorców”. W publikacjach tych omawiane będą najistotniejsze zmiany prawa, z którymi przedsiębiorcy zmierzą się w 2018 roku, w tym RODO (nowe unijne rozporządzenie o danych osobowych) i unijna dyrektywa MiFID II. Zapraszamy do śledzenia nowych wpisów na blogu kancelarii MGS.

read more