RODO Restrykcyjna interpretacja -Alert prawny MGS LAW

ALERT PRAWNY MGS LAW

.RODO Restrykcyjna interpretacja Na stronie internetowej Prezesa UODO pojawiło się długo wyczekiwane stanowisko dotyczące interpretacji motywu 14 preambuły do RODO. Regulator przedstawił swoją wykładnię sformułowania „danych osoby prawnej”, które są wyłączone z zakresu zastosowania unijnych przepisów o ochronie danych osobowych. Znaczenie praktyczne tego zagadnienia jest ogromne.  Na rynku przez ostatnie dwa lata widoczne były bardzo rozbieżne podejścia do stosowania wskazanego wyłączenia. Prezes UODO w  […]

Anna Eliszewska przewodniczącą Podgrupy ds. RODO w TOE

Radca prawny A.Eliszewska MGS LAW

Miło nam poinformować, że Anna Eliszewska – radca prawny i młodszy partner  Kancelarii MGS LAW została wyznaczona do kierowania pracami Podgrupy ds. RODO utworzonej w strukturach Towarzystwa Obrotu Energią. W ramach przedmiotowych prac mec. Anna Eliszewska bierze czynny udział w konsultacjach projektowanych zmian prawa energetycznego. Są one  koordynowane przez Ministerstwo Energii. Są  związane z zagadnieniami przetwarzania danych osobowych w procesach zachodzących na rynku energii elektrycznej. Serdecznie gratulujemy!

Kopiowanie dokumentów w świetle nowej ustawy o dokumentach publicznych

Kopiowanie dokumentów w świetle nowej ustawy o dokumentach publicznych W związku z przekazami medialnymi na temat wpływu nowej ustawy o dokumentach publicznych na praktykę kserowania lub skanowania dokumentów potwierdzających tożsamość, poniżej prezentujemy syntetyczne wyjaśnienie tego zagadnienia. Zgodnie z definicją ustawową repliką dokumentu publicznego (czyli np. dowodu osobistego lub prawa jazdy) jest odwzorowanie lub kopia wielkości od 75% do 120% oryginału o cechach autentyczności dokumentu publicznego lub blankietu dokumentu publicznego, […]

Rynek Energii Elektrycznej i Gazu w Polsce-raport TOE

„Rynek Energii Elektrycznej i Gazu w Polsce – stan na 31 marca 2019 r.” –Radcowie prawni z MGS LAW – Michal Sznycer, partner i Anna Eliszewska, młodszy partner współtworzyli Raport Towarzystwa Obrotu Energią. Byli oni odpowiedzialni za przedstawienie wpływu RODO na uczestników rynku energii, a także podsumowanie dotychczasowych prac nad wprowadzeniem inteligentnego opomiarowania oraz powołaniem Operatora Informacji Rynku Energii. Raport jest publikowany corocznie od 2009 roku i opisuje kluczowe zdarzenia, […]

MGS LAW wspiera carsharing innogy go! poprzez doradztwo w zakresie RODO

Z początkiem kwietnia innogy Polska S.A.  oficjalnie uruchomiła projekt carsharing pod nazwą innogy go! Z radością i ogromną satysfakcją informujemy, że radcowie prawni z zespołu MGS LAW: partner Michał Sznycer i młodszy partner Anna Eliszewska mieli przyjemność wspierać proces tworzenia aplikacji mobilnej innogy go! poprzez świadczenie doradztwa prawnego w zakresie ochrony danych osobowych (RODO). Usługa carsharingowa innogy go! umożliwia wypożyczanie na minuty w pełni elektrycznych samochodów BMW i3. i stanowi największą […]

BREXIT a przepisy RODO

Wystąpienie Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (tzw. BREXIT) budzi ogromne emocje, gdyż im bliżej do tej granicznej daty, w przypadku bezumownego wyjścia z Unii Europejskiej, w świetle przepisów rozporządzenia 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. (RODO) Wielka Brytania stanie się tzw. „państwem trzecim”, a co więcej – opuści także tzw. Europejski Obszar Gospodarczy. Co Brexit oznacza dla ochrony danych osobowych i ich transferu na terytorium Wielkiej Brytanii? Przypomnieć przede wszystkim należy, iż zgodnie z rozdziałem […]

Konferencja „Bezpieczeństwo w sieci = bezpieczny biznes 2”

10 grudnia w siedzibie Inkubatora Przedsiębiorczości STARTER odbyła się Konferencja IT Organizacji Pracodawcy Pomorza „Bezpieczeństwo w sieci = bezpieczny biznes 2”, w trakcie której prelegenci – r. pr. Michał Sznycer partner oraz r.pr. Anna Eliszewska młodszy partner Kancelarii MGS LAW opowiedzieli o zapobieganiu nieprawidłowościom przy zapewnianiu ochrony danych osobowych zgodnie z RODO. Nagranie w wystąpienia dostępne na kanale You Tube. 

Szkolenie Inspektor Ochrony Danych Osobowych

„Pracodawcy Pomorza” i MGS LAW serdecznie  zapraszają na szkolenie: Inspektor Ochrony Danych Osobowych (IODO) zgodnie z wymogami oraz procedurami wymaganymi przez RODO. Szkolenie jest odpłatne i zakończone jest stosownym certyfikatem. Szkolenie prowadzą specjaliści – praktycy z kancelarii prawnej MGS LAW i odbędzie się będzie w siedzibie „Pracodawców Pomorza” przy Al. Zwycięstwa 24, Gdańsk Termin: 27 listopada 2018r. w godz. 10.00-14.00 Program: Regulacje związane z ochroną danych osobowych: RODO, nowa ustawa […]

MGS RODOPACK

Z przyjemnością prezentujemy MGS RODOPACK. W odpowiedzi na potrzeby przedsiębiorców Zespół, którym kierował r. pr. Michał Sznycer, partner Kancelarii MGS, przygotował pakiet wzorów i szablonów dokumentów wraz z instrukcjami, które pozwalają w prosty i sprawny sposób uporządkować przetwarzanie danych osobowych i dostosować prowadzoną działalność do wymogów wynikających z RODO. MGS RODOPACK zawiera broszurę informacyjną, która przystępnie przedstawia podstawowe informacje o przepisach RODO i tłumaczy najważniejsze pojęcia związane z ochroną danych […]

RODO w zamówieniach publicznych

Unijne ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) stosujemy od dnia 25 maja br. ,a jego przepisy mają zastosowanie także do udzielania zamówień publicznych, konkursów i zawierania umów koncesji na roboty budowlane oraz usługi. Prezes Urzędu Zamówień Publicznych wszczął inicjatywę, w celu udzielenia wsparcia zamawiającym i wykonawcom przy wypełnianiu nowych obowiązków, opracowania konkretnych wskazówek i przykładowych klauzul i zapisów do stosowania w postępowaniach o udzielenie zamówień publicznych w związku z wejściem w życie RODO. Został […]